Open source repositories at: github and bitbucket. Current project: erp4all

Thursday, May 19, 2011

Εναλλασσόμενα backgrounds στο GNOME

Στο GNOME υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εναλλασσόμενα backgrounds (παρασκήνια) χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα. Χρησιμοποιώντας ένα XML αρχείο κατάλληλα δομημένο έχουμε την δυνατότητα για συνεχή προβολή των φωτογραφιών μας εύκολα και απλά.

Το XML αρχείο πρέπει να έχει την μορφή:

<background>
    <starttime>
        <year>2009</year>
        <month>08</month>
        <day>04</day>
        <hour>00</hour>
        <minute>00</minute>
        <second>00</second>
   </starttime>
   <static>
        <duration>120</duration>
        <file>/home/user/pics/pic1.jpg</file>
   </static>
   <transition>
        <duration>5</duration>
        <from>/home/user/pics/pic1.jpg</from>
        <to>/home/user/pics/pic2.jpg</to>
   </transition>
   <static>
       <duration>120</duration>
       <file>/home/user/pics/pic2.jpg</file>
   </static>
   <transition>
       <duration>5</duration>
       <from>/home/user/pics/pic2.jpg</from>
       <to>/home/user/pics/pic1.jpg</to>
   </transition>
</background>

Ξεκινάει και κλείνει με <background>. Στην συνέχεια υπάρχει το <starttime> όπου ορίζει από ποια χρονική στιγμή θα είναι ενεργό αυτό το αρχείο. Στην συνέχεια δύο fields εναλλάσσονται περιγράφοντας πόσο χρόνο θα δείξει κάθε εικόνα μαζί με το full pathname της και στην συνέχεια ποια θα είναι η διάρκεια της εναλλαγής και από ποια σε ποια εικόνα θα γίνει η εναλλαγή. Στο τελευταίο <transition> αν δώσουμε σαν <from> την τελευταία εικόνα μας και σαν <to> την πρώτη που έχουμε ήδη γράψει στο πρώτο <static> η εναλλαγή θα ξεκινήσει από την αρχή. Το αρχείο μπορεί να έχει όποιο όνομα θέλετε αρκεί να τελειώνει σε .xml.

Στην συνέχεια το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να το προσθέσουμε στην επιλογή των παρασκηνίων του GNOME. Δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέγουμε: "Αλλαγή παρασκηνίου..."

Κάνουμε κλικ στο κουμπί προσθήκη και βρίσκουμε το αρχείο XML που δημιουργήσαμε και πατάμε "Άνοιγμα". Θα προστεθεί τότε ένα νέο εικονίδιο που θα μοιάζει σαν αυτό που υπάρχει στην εικόνα πάνω αριστερά, το επιλέγουμε και πατάμε "Κλείσιμο".
 (Τα παραπάνω αναφέρονται στην έκδοση έκδοση Ubuntu 10.04 με ελληνικά, αλλά ισχύουν για όλες τις εκδόσεις Linux με GNOME ή με Untiy). 

Το slide show μας είναι έτοιμο και δείχνει μία μία της φωτογραφίες μας όπως τις έχουμε περιγράψει στο XML.

Είναι μια δυνατότητα που υπάρχει έτοιμη αλλά είναι πολύ επίπονη και χρονοβόρα η  δημιουργία ενός τέτοιου XML. Αν θέλουμε να βλέπουμε τις, μάλλον, εκατοντάδες φωτογραφίες μας είναι τελείως απαγορευτική η δημιουργία του με το χέρι.

Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσω ένα πρόγραμμα σε python για την δημιουργία του. Έχει φτιαχτεί με την βοήθεια του Glade για το γραφικό του περιβάλλον και νομίζω ότι θα είναι ένα καλό εκπαιδευτικό άρθρο για αυτό το εργαλείο προγραμματισμού.


No comments:

Post a Comment